Zwangerschapsthee – Thee voor moeder & kind

Lekkerste Thee Winkel
Zwangerschapsthee, bestaat het?

Thee voor tijdens de zwangerschap

Het is een bijzonder moment in je leven: jij of iemand om wie je geeft is in verwachting! Nieuw leven op de wereld zetten is wonderbaarlijk en dat mag dan ook zeker gevierd worden. 

Benieuwd of je een bepaalde ingrediënt in je thee nou wel of niet wordt afgeraden tijdens de zwangerschap? Scroll dan door naar onderaan de pagina voor een handige tabel! Staat jouw ingrediënt er niet in? Neem dan even contact op met ons zodat we hem toe kunnen voegen aan de lijst. 

Disclaimer! Houd er rekening mee dat deze lijst op is gesteld door middel van literatuuronderzoek en niet te vervangen is met informatie van een specialist zoals je verloskundige, je dokter of het consultatiebureau. Neem altijd even contact met hen op als je twijfelt. 

Het gebruik van kruiden is een aanvulling op een gezonde levensstijl, geen vervanging van de reguliere gezondheidszorg. Raadpleeg een arts, therapeut of deskundige alvorens kruiden te gebruiken in geval van zwangerschap, periode van borstvoeding, medicijngebruik en ziekte. Kruiden kunnen bijwerkingen, contra-indicaties en interacties met andere geneesmiddelen hebben.

Cafeïne/Theïne tijdens de zwangerschap

Thee bevat cafeïne

In thee zit net als in koffie cafeïne[1]. Velen spreken bij thee over de stof theïne, maar chemisch gezien zijn deze identiek[2]. Toch is er weldegelijk een verschil in hoe deze oppeppende stof ervaren wordt door drinkers. 

De concentratie cafeïne in thee wordt onder andere beïnvloed door de theesoort en manier van zetten (lagere temperaturen zorgen voor lagere concentratie aan cafeïne[2]. Vervolgens is ook de opname van de stof verschillende tussen de dranken. Zo bevat thee het aminozuur L-theanine, welke een zoetige smaak heeft en een rustgevend effect heeft[3]. Dit verzacht het opfokkende effect van cafeïne maar blijft de concentratie en energie verbeteren. Een derde effect welke de ervaring beïnvloed is dat cafeïne in thee gebonden is aan polyfenolen (antioxidanten) waardoor het een groter molecuul is dan in koffie en daardoor meer tijd nodig heeft om opgenomen te worden in je lichaam. 

Maar mag je dan wel thee tijdens de zwangerschap? Volgens het Voedingscentrum mag je 2-3 koppen thee (1 kopje is 125ml) van de Camellia sinensis plant vanwege de cafeïne[1]. Dit komt ongeveer overheen met 1,5 mok thee als je naar de gemiddelde theemok kijkt. Cafeïne heeft namelijk een negatief effect op de ontwikkeling van het ongeboren kind. Vandaar dat veel moeders ervoor kiezen om cafeïnevrije thee te drinken. 

Gedecafeïneerde thee

Decaf thee is thee waar de cafeïne zo veel mogelijk uit verwijderd is[2]. Toch bevatten deze dranken nog een lage hoeveelheid hiervan (5-10mg) waardoor je deze thee bij vermijden van cafeïne het beste kunt laten staan. Ga dan voor een thee die van nature cafeïnevrij is

Van nature cafeïnevrije thee

Goede voorbeelden van thee die van nature cafeïnevrij is zijn tisanen[4]. Tisanen zijn theeën getrokken van andere planten dan the Camellia sinensis, waar “echte” theeën van gemaakt worden. Voorbeelden van tisanen zijn kruidentheeën (muntthee, gemberthee en venkelthee), fruit melanges/tisanen, bloementhee (kamille, roos en hibiscus), rooibos en honeybush. Tisanen zijn over het algemeen van nature cafeïnevrij en daarom een goede keuze voor mensen die gevoelig zijn voor cafeïne of er niet tot weinig van mogen nuttigen.

Hoe wordt thee gemaakt? Lees het hier!

Bij Theetastisch hebben we een aantal heerlijke keuzes aan van nature cafeïnevrije theeën. 

Ons assortiment aan rooibos theeën:

Zoek je daarnaast ook iets met gember tegen de misselijkheid? Ga dan voor een van deze fruitmelanges! 

Vind samen met Theetastisch de veilige opties

Kruidenthee tijdens je zwangerschap

Toch kun je tijdens je zwangerschap niet zomaar elke tisanen drinken[1, 5]. Bepaalde kruiden kunnen bijvoorbeeld schadelijk zijn voor je ongeboren kind. Verder is er ook weinig onderzoek gedaan naar de effecten van verschillende kruiden waardoor we simpelweg niet zeker weten of ze veilig zijn. 

Let op bij de volgende cafeïnevrije theetjes vanwege ingrediënten welke afgeraden worden tijdens de zwangerschap:

Om je te helpen heeft Theetastisch een lijst voor je samengesteld met ingrediënten en hun status. Zijn ze veilig, onveilig, of is het onbekend? Wij delen deze informatie graag met jou! Wil jij niet de steeds blijvend groeiende lijst doorspitten maar wel en zo veilig mogelijke keuze maken, zoek dan vooral onze lijst aan zwangerschapsthee op via onze website. De theeën op deze lijst bevatten alleen van nature cafeïnevrije thee met veilige ingrediënten (raadpleeg altijd even voor de zekerheid je verloskundige, dokter of gynacoloog over wat je wel of niet mag drinken).

Scroll naar onderaan de pagina voor de tabel!

Thee voor moeder & kind

Theepakketten met zwangerschapsthee & babythee

Ben je op zoek naar een leuk theepakket als cadeau voor de zwangere, neem dan even contact met ons op over opties. Je kunt iets persoonlijks samen laten stellen als je ruim op tijd bent met exclusieve producten, iets samen laten stellen met producten uit ons actuele assortiment of ons standaard Moeder & Kind pakket bestellen! Voor kinderen die al bijvoeding ontvangen hebben we ook een speciaal babythee pakket.

Lees goed de disclaimer!

Theetastische lijst aan (on)veilige ingrediënten in thee

Let op met de volgende ingrediënten (Gaat over thee niet andere situaties zoals in etherische olien):

Disclaimer: de lijst wordt van tijd tot tijd aangevuld met nieuwe informatie. Staat een ingrediënt waar je een vraag over hebt er niet tussen? Neem dan even contact met ons op met het desbetreffende ingrediënt. Theetastisch zal dan zo spoedig mogelijk het ingrediënt toevoegen aan de lijst. Houd er rekening mee dat deze lijst op is gesteld door middel van literatuuronderzoek en niet te vervangen is met informatie van een specialist zoals je verloskundige, je dokter of het consultatiebureau. Neem altijd even contact met hen op als je twijfelt. 

Het gebruik van kruiden is een aanvulling op een gezonde levensstijl, geen vervanging van de reguliere gezondheidszorg. Raadpleeg een arts, therapeut of deskundige alvorens kruiden te gebruiken in geval van zwangerschap, periode van borstvoeding, medicijngebruik en ziekte. Kruiden kunnen bijwerkingen, contra-indicaties en interacties met andere geneesmiddelen hebben.

Ingrediënt Veilig voor… Onveilig voor…
Aloë   Zwangeren
Basilicum   Zwangeren (met mate)
Cat’s claw   Zwangeren
Citroengras Te weinig informatie bekend
Chicorei   Zwangeren
Dille Zwangeren (met mate)  
Duizendblad Zwangeren (met mate)  
Engelwortel (Chinese)   Zwangeren
Fenegriek Zwangeren (met mate)  
Framboos, framboosblad   Zwangeren
Gember Zwangeren+  
Ginseng   Zwangeren, tijdens borstvoeding en babies
Goudsbloem   Zwangeren
Griekse alant   Zwangeren
Hop   Zwangeren
Hyssop Zwangeren (met mate)  
I    
Jeneverbes   Zwangeren
Kaasjeskruid (groot) Zwangeren  
Kamille Zwangeren+  
Kaneel Zwangeren (met mate)  
Karwij    
Koriander Zwangeren  
Kruidnagel   Zwangeren
Lavendel Zwangeren (met mate)  
Lindenbloessem    Zwangeren, babies
Lijnzaad   Zwangeren
Marjolein   Zwangeren
Mierikswortel   Zwangeren
Mirre Zwangeren (met mate)  
Moederkruid   Zwangeren
Munt    
Nootmuskaat   Zwangeren
O    
Paardekastanje   Zwangeren
Passiebloem   Zwangeren
Q    
Rabarber   Zwangeren
Roosmarijn Zwangeren  
Saffraan Zwangeren  
Salie Zwangeren (met mate) tijdens de borstvoeding
Senna   Zwangeren, tijdens de borstvoeding
Steranijs/anijs   Zwangeren (met mate), babies
Tijm Zwangeren (met mate)  
Tulsi   Zwangeren, tijdens borstvoeding en babies
U    
Valeriaan   Zwangeren
Venkel Zwangeren (met mate)  
Verbena   Zwangeren
W    
X    
Y    
Zoethout Zwangeren (met mate)  
Zonnenbloem, zonnenbloem bloedblaadjes Zwangeren+  
Zure kers   Zwangeren
Zure sinaasappel   Zwangeren

Veelgestelde vragen

  • Is thee veilig tijdens de zwangerschap?

    Ja, maar beperk je tot 2-3 kopjes per dag vanwege de cafeïne. Kies bij voorkeur voor cafeïnevrije opties.

  • Wat zijn de alternatieven voor cafeïnehoudende thee tijdens de zwangerschap?

    Van nature cafeïnevrije tisanen zoals kruidenthee, fruitmelanges, bloementhee, rooibos en honeybush zijn goede opties.

  • Welke ingrediënten in thee moeten vermeden worden tijdens de zwangerschap?

    Sommige kruiden kunnen schadelijk zijn; vermijd thee met jeneverbessen, tulsi, ginseng en muskaatnoot. Raadpleeg de Theetastisch lijst voor meer details.

  • Hoe zit het met cafeïne in thee tijdens de zwangerschap?

    Thee bevat cafeïne/theïne, maar in lagere concentraties dan koffie. Beperk de inname en overweeg cafeïnevrije alternatieven.

  • Zijn gedecafeïneerde theeën veilig tijdens de zwangerschap?

    Gedecafeïneerde theeën bevatten nog steeds lage hoeveelheden cafeïne en zijn wellicht niet de beste keuze. Overweeg van nature cafeïnevrije opties.

  • Wat zijn goede theesoorten voor tijdens de zwangerschap?

    Theetastisch biedt zwangerschapstheeën met veilige, van nature cafeïnevrije ingrediënten. Raadpleeg de lijst op onze website.

  • Waar kan ik meer informatie vinden over veilige ingrediënten in thee tijdens de zwangerschap?

    Op onze website vind je een handige tabel met veilige en onveilige ingrediënten. Staat jouw ingrediënt er niet bij? Neem contact met ons op!

  • Kan ik elk type kruidenthee drinken tijdens de zwangerschap?

    Niet alle kruiden zijn veilig; sommige kunnen schadelijk zijn voor het ongeboren kind. Raadpleeg onze lijst voor veilige keuzes.

  • Hoe weet ik welke theeën veilig zijn tijdens de zwangerschap?

    Raadpleeg de Theetastisch lijst aan veilige en onveilige ingrediënten. Bij twijfel, overleg met je verloskundige of arts.

  • Wat moet ik doen als ik twijfel over een ingrediënt in mijn thee?

    Neem contact op met Theetastisch voor advies en we voegen het ingrediënt toe aan onze lijst, of raadpleeg een gezondheidsspecialist.